Sunday, July 19, 2009

Key West - Karibien ?

Ja så skulle vi då äntligen ner till Key West och med det också USA:s sydligaste punkt. Vi hade, och har fortfarande, hört såå mkt om Key West, att det var som ett Karibien fast i USA etc etc. Jag är inte beredd att hålla med på just den punkten, därmed inte sagt att jag inte gillar Key West.

Lite förklaringar till att detta:
Vi lämnade Fort Lauderdale på onsdag morgon med siktet inställt på att ta oss ner till någon av de första "Keys-öarna", Key Largo eller Islamorada. På vägen dit svängde vi också förbi Everglades National Park för att samla på oss lite info om vad man kan/bör/får göra där. Efter en mkt trevlig pratstund med en man på deras Visitors Center kom vi fram till att Air Boats (som man ofta ser och tänker på när man hör om Everglades) på jakt efter alligatorer INTE är någon bra idé då det på många sätt faktiskt förstör nationalparken. Detta är också anledningen till varför nationalparken inte själva anordnar sådana turer utan att det endast finns tillhandahållet av privata firmor. Vi fick också reda på, och jag kan verkligen intyga att det stämmer, att vi bör ta på oss långbyxor och långtröjor för myggorna är ordentligt på hugget (observera ordvitsen). På ca 1 minut ute fick jag inte mindre än 15 myggbett. Särna - släng dig i väggen!


Nåja, nog om Everglades, det har vi ännu inte utforskat ordentligt men det står på schemat för morgondagen!

Key West var det. Vi bestämde oss att stanna i Islamorada för natten och körde till, vad vi trodde var, huvudön. Men efter minst en timmes snurrande med bil och en dålig karta fick vi till slut reda på att det var ytterligare en ö bort. Jaja tänkte vi, det blir nog bra. Vi hade nämligen en väldigt fin broschyr med massor av fina hotell så det skulle nog bli bra till slut. Private white sandy beach och allt. Jo jag tackar. Till vår stora besvikelse och förvåning var dessa hotell inte alls särskilt fina, dock dyra, och privat white sandy beach betydde i verkligheten lite vitt grus och några solstolar. Ett ställe hade också en badstege ner i havet. Ner i vatten som var helt fyllt av tång och där man inte kunde se botten. Karibien skulle enligt mig inte riktigt se ut så... Dock var klockan för mkt för att åka vidare och vi valde det hotell som var "minst dåligt". 135 dollar för ett rum med flamingoöverkast, flamingotavlor, ett grannrum med en tant med fruktansvärt gäll röst och en bäddsoffa vars bäst före-datum var tidigt 90-tal. Vem som sov i bäddsoffan? Jag såklart, ni behöver inte oroa er för mina kära föräldrar.

Vi gick upp tidigt, åt amerikansk frukost längs vägen och stannade vid Keys Visitors Center längs vägen där vi fick fantastisk hjälp av en tjej. Hon fixade hotell, vägbeskrivning och gott humör till oss alla på ett litet kick. Sånt gillar vi! Bra smak hade hon också, visade det sig, då hotellet är ett mkt charmigt gammalt guest house (pensionat?). Ligger i ena änden av huvudgatan med flertalet rum, en underbar liten uteplats och pool. Vi var dock mest sugna på bad och sol och fick instruktioner till "stans bästa strand" och ja, med tanke på att det var stans bästa så... Absolut inget fel på det men jag tror att alla vi hade förväntat oss riktigt långa vita stränder liknande (fast bättre) de uppe i Fort Lauderdale. Men icke sa nicke. Förvisso vit men någon typ av stenkross-strand och inte sådär oäääändligt lång. Dock kantades den av palmer vilket förhöjde Karibienkänslan. Men som svensk är man van att ta vara på minsta lilla möjliga plats till solning och vi är knappast familjen kinkig så sedan dess har vi badat (minst varje kvart) i vatten som knappt svalkar, solat så mycket vi orkar (max en kvart i sträck) och svettats kopiöst. Måste nog säga att detta är det varmast jag någonsin upplevt, både i luft och vatten. Kan inte minnas att det var lika varmt, och framför allt inte lika fuktigt, i Thailand. Och trots att jag hade försprång mot mamma och pappa på brunhetsskalan har de självklart kommit ikapp och förbi. Som vanligt. Detta trots att mamma till stor del har legat i skuggan. Dumma gener!

Pappa har också testat på att fiska (s.k. "trolling") idag. Tyvärr fick han ingen firre på kroken men han fick i alla fall med sig lite fisk som några andra fångade och som vi ikväll har fått tillagat och ätit på restaurang. RIKTIGT gott! Efter det skulle vi se på solnedgången med vi missade den precis och fick alltså svettas i onödan för vår snabba promenad ner till hamnen. Typiskt. Efter ha shoppat handkrämer, druckit Strawberry Daiquiris och packat är det nu dags att sova och imorgon är det dags att fara vidare igen. Åter till Fort Lauderdale. 2 nätter för mig och 4 för mamma och pappa. Sedan är det tack och hej för den här gången till USA och hej och hallå till ett Sverige som förhoppningsvis har lite sommar kvar till mig!

No comments: